Zo help je iemand die een dierbare heeft verloren

Z

Wanneer iemand om wie je geeft verdrietig is, geeft dit vaak een machteloos gevoel. Je wilt hem of haar helpen en de pijn verlichten, maar hoe? Dat weet je niet zo goed. Iemand verliezen is altijd zwaar, maar iedereen gaat hier anders mee om. Als iemand uit jouw omgeving te maken krijgt met verlies, wil je hem of haar natuurlijk zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Dat is lastig, maar wij in deze blog geven wij je een aantal tips.

Een luisterend oor bieden wanneer dat nodig is

Niet iedereen is een prater, maar zo nu en dan kan het heel fijn zijn om je gevoelens met iemand anders te delen. Als jouw vriend of vriendin even stoom wil afblazen, is het belangrijk dat hij of zij daarvoor bij jou terecht kan. Luister echt – focus je volledig op je gesprekspartner en geef hem of haar de kans zijn/haar gevoelens te delen, indien gewenst.

Geef iemand de tijd om te rouwen

Rouwen is geen proces dat voor iedereen op dezelfde manier verloopt. Sterker nog, net zoals iedere persoon uniek is, zo geldt dat ook voor het rouwproces. Als iemand verdrietig is, laat hem of haar dan verdrietig zijn. Ook dit is een emotie die erbij hoort, en het is een gevoel dat er mag zijn. Laat iemand het rouwproces op zijn of haar eigen tempo doorlopen. Het heeft ook geen zin om de ander te overstelpen met jouw eigen ervaringen of verhalen. Zelfs als jij na de dood van een geliefde alweer helemaal happy was na een maand, hoeft dit niet te betekenen dat dit voor iedereen geldt.

Doe het samen

‘’Wat moet ik allemaal regelen voor de uitvaart?’’, ‘’Wat kost een uitvaart?”… Het zijn slechts twee voorbeelden van vragen die op iemand afkomen na het overlijden van een dierbare. Hierbij kan een begrafenisondernemer gelukkig steun bieden. Ook jij kan een vriend(in) die rouwt helpen door er te zijn voor praktische zaken. Wellicht niet direct tijdens de uitvaart, maar het dagelijks leven gaat natuurlijk ook gewoon door. Help bijvoorbeeld met het doen van papierwerk, het uitzoeken van spullen of het koken van eten. Door dat soort dingen uit handen te nemen van de ander, zul je hem of haar al ontzettend steunen!