Opstalverzekering

Door het afsluiten van een opstalverzekering wordt de schade die aangebracht wordt aan uw huis gedekt. Hierbij kan je denken aan schade die wordt aangericht door brand, inbraak of een storm. Een huis is vaak het duurste bezit wat mensen hebben, dus een opstalverzekering is zeker het overwegen waard. Aangezien hypotheekverstrekkers het vaak verplicht stellen een opstalverzekering af te sluiten op het moment dat je een hypotheek neemt, heeft in de praktijk vrijwel iedereen met een eigen woning een opstalverzekering.

Met opstal wordt de woning bedoeld maar ook alles wat vast zit aan de woning en niet kan worden verwijderd zonder schade aan te richten aan de woning. Alles wat niet vast zat en wat bij een verhuizing kan worden mee genomen, valt onder de inboedelverzekering.

Op het moment dat je een opstalverzekering hebt afgesloten is de maximale waarde die wordt uitgekeerd de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat het kost om het huis op dezelfde plek opnieuw te bouwen. Het is dus erg belangrijk de juiste herbouwwaarde te bepalen. Op het moment dat de herbouwwaarde wordt bepaald en deze lager blijkt te zijn dan de werkelijke kosten om een huis volledig te herbouwen, zal je het verschil zelf bij moeten leggen op het moment dat de woning daadwerkelijk herbouwd moet worden. Echter dien je ook op te letten dat je de woning niet oververzekerd. Wanneer dit het geval is, is de herbouwwaarde hoger vastgesteld dan daadwerkelijk het geval is en betaal je teveel premie.

Op de website van Verbond van Verzekeraars staat een standaard herbouwwaardemeter formulier.