Wat is een verzekering?

Iedereen kent het begrip, maar wat is een verzekering nou precies? Van Dale zegt er het volgende over: ‘overeenkomst tussen verzekeraar en verzekerde: een verzekering sluiten; basisverzekering, brandverzekering, inbraakverzekering, levensverzekering, reisverzekering, ziektekostenverzekering’

In feite is een verzekering niks meer dan een overeenkomst tussen verschillende partijen: de verzekeraar en de verzekernemer. De verzekernemer wil een bepaald risico niet dragen en wil dit risico laten afdekken. De verzekeraar biedt aan dit risico voor de verzekernemer af te dekken tegen een bepaalde vergoeding, vaak per maand.

Voor- en nadelen van een verzekering

Verzekeringen hebben voor- en nadelen. Stel je voor: je neemt een reisverzekering. Je gaat op vakantie met het vliegtuig maar je bagage, waaronder een dure camera en laptop, blijkt op het vliegveld te zijn verloren. Op dit moment zal de schade worden vergoed. Achteraf was die reisverzekering zeker de moeite waard. Maar wanneer je vakantie zonder enige ongemakken is verlopen, heb je in feite voor niks een verzekering afgesloten en ben je het betaald geld kwijt.

Het is dus belangrijk bij het afsluiten van een verzekering goed te overwegen of je het risico wil laten afdekken of zelf bereid bent het risico te dragen.