Openstaande vorderingen incasseren

O

Er is niks vervelender dan het niet betaald krijgen voor je geleverde dienst of product. Terwijl jij zit te wachten op je geld maakt jouw klant er goed gebruik van of houdt je voor de gek dat ze wel op tijd kunnen betalen. Het is van belang dat je technieken hebt die helpen bij het incasseren van openstaande facturen en vorderingen. De manieren die je kunt gebruiken zijn:

  1. Maatwerk

Ga met iedere klant om de tafel zitten om duidelijk te maken op wat voor manier zij eraan herinnerd zullen worden dat er een betaling openstaat die nog niet voldaan is. Dit vanaf de eerst factuur tot herinnering toe. Zo maak je ook afspraken wat er op de herinnering moet komen te staan en naar wie de documenten gestuurd moeten worden. Dit alles om ervoor te zorgen dat de papieren bij de juiste persoon komen om sneller betaald zullen worden.

  1. Belonen

Je kan de klanten die binnen een kortere periode betalen belonen door vermindering van het factuurbedrag aan te bieden. Zo stimuleer je ze om dit vaker te doen en beschik jij eerder over je geld. Let wel op dat de beloning moet niet ten koste gaat van je gehele marge op het geleverde product of dienst.

  1. Vooruit betalen

Bij een grote levering kan je aangeven dat je het bedrag eerst op je rekening wil zien voordat jij in actie gaat komen. Pas wanneer je het geld hebt, ga je de order in orde maken. Mochten ze hier niet mee akkoord gaan kan je aangeven dat je de helft van het totaal bedrag eerst wilt hebben. Zo hoeft de klant niet in een keer alles te betalen, maar kan jij van het betaalde deel de order bekostigen. Zo loop je ook minder risico en ben je er zekerder van dat de klant uiteindelijk ook zal betalen.

  1. Schuldbewaking

Mochten al je pogingen niet geholpen hebben en blijkt het bedrijf failliet te gaan, dan heb je nog de optie op schuldbewaking. Een externe organisatie houdt het proces in de gaten en zal ingrijpen als er nog geld overblijft na het faillissement om alsnog betaald te krijgen. Dit is meestal het laatste redmiddel om toch nog betaald te krijgen.