Waar zijn de meeste banen?

W

Er komen in de huidige stijgende economie steeds meer banen beschikbaar. Dit is niet het geval voor alle beroepen. Vandaar leg ik in dit artikel uit welke opleidingen nou het meeste profiteren van deze groeiende economie en welke opleidingen gemiddeld hier geen profijt van hebben.

Top 3 opleidingen met lage baankans

1.      MBO 2 Groen

MBO 2 opleidingen omtrent natuur hebben op dit moment een zeer lage baankans. De reden hiervan is onduidelijk. Ook komen hier de lagere lonen voor. Dit is redelijk vergelijkbaar met de MBO 2 opleidingen omtrent economie, waar gemiddeld een bruto maandloon bestaat van onder de €1.500.

2.      HBO economie

Deze is redelijk onverwacht. Vaak hebben HBO + opleidingen een redelijk hoge baankans en gemiddeld loon. Hoewel, deze opleiding heeft dan wel een zeer lage baankans, maar wel een belonend loon! Vooral naarmate meer ervaring wordt opgedaan, kan er een sterk loon worden behaald in deze sector.

3.      MBO Zorg en welzijn

De lagere opleidingen in de zorg hebben gemiddeld een lage baankans. Ook zitten er aan deze banen vaak lage lonen gebonden, wat het een minder aantrekkelijke sector maakt vergeleken met opleidingen in het kader van technologie.

Top 3 opleidingen met hoge baankans

1.      WO en HBO techniek

De techniek opleidingen scoren veruit het hoogste kijkend naar baankans maar ook naar gemiddelde lonen. Vooral voor WO opleidingen in de techniek zijn gemiddelde lonen rond de €3.500 bruto per maand, wat erg hoog is.

2.      HBO onderwijs

In het onderwijs zijn steeds meer banen beschikbaar, vooral voor basisscholen en middelbare scholen. Het is opvallend dat de baankans voor HBO opleidingen hoger is dan WO opleidingen in de onderwijssector.

3.      HBO medisch

In de medische wereld voor hoger opgeleiden, zit een gemiddeld sterk loon maar ook redelijk hoge baankans verbonden.

Meer gedetailleerde informatie is vindbaar op de NOS-website. Er zijn veel banen beschikbaar tegenwoordig. Op het internet zijn veel websites te vinden die u kunnen helpen met het vinden van de perfecte baan, zoals werken in Eindhoven.